Juuksekasvu kiirendamine – 7 viga, millega seda tahtmatult takistad

5 minutit lugemist
Juuksekasvu kiirendamine ei ole raketiteadus.Kui valid kvaliteetsed juuksetooted, millega juuste eest hoolt kanda, liigutad end regulaarselt, jood piisavalt ja sööd tervislikult, on üsna tõenäoline, et saad juuksed kiiremini kasvama kui varem. Lisapunktid saad, kui su rutiini kuuluvad ka juuksevitamiinid ning juuksekasvu kiirendav shampoon. Kui juuste olukord pole ikkagi kiita, võib probleemiks olla mõni neist seitsmest veast:

1. Sa ei kammi juukseid enne pesu. Või veel hullem, kammid märgasid juukseid! Seda, et märjad juuksed on palju hapramad kui kuivad ning murduvad kammides kergemini, on kuulnud paljud, aga usuvad miskipärast vähesed. Paraku võib just murdumine olla põhjuseks, miks su juuksed ei kasva. Seega suhtu märgadesse juustesse ettevaatusega!

Kui kammid juuksed enne pesu korralikult läbi, ei ole pärast pesu nii palju pusasid, mida lahti harutada. Piisab sellestki, kui juuksepalsam peas, sõrmedega läbi juuste tõmbad. See mõjub ka peanaha massaažina, mille kõrvalmõjuks on muide juuksekasvu kiirendamine! Pärast loputamist kuivata juuksed ja alles seejärel kammi harvade naturaalsest materjalist piidega harjaga või spetsiaalse painduvate piidega pusaharjaga. 

2. Kasutad liiga tihti šampooni ja palsamit. Terveid juukseid ei ole vaja pesta tihedamini kui kord-paar nädalas. Iga pesukorra ajal lagundab juuksehooldusvahend juukseid toitvat naturaalset rasu. Nii muutuvad juuksekarvad ajapikku elutuks ja tuhmiks, mistõttu ei õnnestu juuksed kiiresti kasvama saada.

Kui sulle tundub, et juuksed muutuvad harvem pestes raskeks ega hoia enam hästi, proovi loputada juukseid lihtsalt veega, aga jäta vahendid kasutamata. Vesi lahustab higi ja enamiku naharasu, aga ei eemalda seda täielikult. Pärast trenni või igahommikuseks rutiiniks võib sellisest värskendusest täiesti piisata.

 

3. Kuivatad juukseid valesti. Tihti öeldakse, et hooldusvahend tuleb kanda niiskele peanahale või rätikukuivadele juustele. See ei tähenda, et peaksid juukseid rätikuga hõõruma! Märjad juuksed katkevad kergesti ja rätikuga hõõrumine lõhub neid veel rohkem kui kammimine. 

Mõnusalt kuivad juuksed saad nii, et keerad juuksed pärast pesu 10-30 minutiks „turbanisse“ kas pehmesse rätikusse (või nt T-särki) ja lased üleliigsel niiskusel tasapisi kangasse imenduda. Nii kaob juustest ja nahalt liigne vesi, mis kiirelt hõõrudes juustesse jääks – juustesse jäetav hooldus (juuksekasvu kiirendavad tooted, näiteks juuksekasvu seerum) mõjuks seetõttu vähem tõhusalt. Samuti jäävad juuksed pärast rätikust valla päästmist kohevamad kui lahtisena kuivades!

4. Korraldad juustele kuumarünnakuid. Kõige hullem asi, millega enda juukseid lõhkuda, on märgade juuste kuumutamine. Sa teed juustele liiga iga kord, kui neid föönitad, mis on juuksekasvu kiirendaja vastandiks. Kõige hullem on aga see, kui asud sirgendama juukseid, mis on veel veidi niisked. Sirgendaja temperatuurid küündivad 200 kraadi lähedale ning võid vaid ette kujutada, kuidas selliselt kuumutatud vesi su juukseid hävitab.

Igasugune kuumus lõhub juustes keratiini ning muudab need kuivaks, mistõttu on juuksed altid murduma ega kasva kiiresti. Aitab kuumakaitsevahend, mis suleb niiskuse mõjul avanenud juuksesoomuse ning muudab juuksekarva vähem poorseks. Nii ei aura niiskus juuksekarvast välja ja keratiin säilib. Testi ise! Pihusta käeseljale veidi kuumakaitset ja kui föönist tulev õhk ei tundu enam nii tuline, on kuumakaitse efektiivne! Kui ei suuda föönitamisest või sirgendamisest loobuda, siis efektiivne kuumakaitse on vastuseks, kuidas juuksed kiiremini kasvama panna.

5. Rikud juukseid lakiga. Juukselakk on üks kahjulikumaid soenguvahendeid. Esiteks põhjustavad probleeme selles sisalduvad lenduvad orgaanilised VOC-ühendid, mis ärritavad silmi ja hingamisteid ning mida kahtlustatakse vähi põhjustamises. Teiseks aga kasutavad väga paljud naised juukselakki lihtsalt valesti. 

Pea meeles, et juukselakki ei tohi lasta peanahale. Sealt imenduks see organismi, ummistades karvafolliikuleid ning rikkudes naha niiskustasakaalu. See, kui kiiresti kasvavad juuksed, sõltub otseselt peanaha tervisest. Pihusta lakki alati vähemalt 30 cm kauguselt. Lakitud juukseid ära kammi ega kuumtöötle ühelgi moel, sest nad on elastsuse kaotanud ja murduvad hõlpsamini.

6. Kurnad juukseid soenguga. Iga tugevasti kinni tõmmatud soeng avaldab survet juuksejuurtele. Juuste seisukohast on kõige hullem soeng pingul krunn või hobusesaba, sest lisaks survele võib juukseid kahjustada ka patsikumm – selle metallklamber, kummist või silikoonist osa – või juukseklamber. 

Üks kord ei tee midagi, kümme korda ka veel mitte. Aga kui juukseid alati ainult kinni tõmmatuna kannad, kahjustad juuksejuuri ja peanaha vereringet, mistõttu juuste kasv aeglustub. Kinnitamise kohast kahjustad ka juuksekarva ennast, mis kipub murduma. Kõige juuksesõbralikum on see, kui kannad juukseid üks päev lahti, teine päev lõdvalt kinnitatuna ühtmoodi ja kolmas päev kolmandat moodi. 

7. Lükkad juuksuriskäiku edasi. Kui eesmärk on pikad juuksed, tunduvad juuksurikäärid vaenlasena. Tegelikult on need sinu sõbrad. Katkiste juukseotste vastu aitab ainult juuksur ning kuna katkised juukseotsad muudavad juuksed raskemini käsitletavaks, tuleks neid ülejäänud juuste tervise huvides vältida.

Veel halvem on see, kui asendad juuksuriskäigu kodus tegutsemisega. Kõik kodused juuksevärvid, eriti blondeerijad, rikuvad juukseid. Eriti tugevad blondeerijad kahjustavad isegi juuksefolliikulit, mistõttu oleks hea, kui su peanahale jõuaks võimalikult vähe juuksevärvi. Ise värvides on seda lihtsalt raske saavutada.

Niisiis – see, kuidas panna juuksed kiiremini kasvama, on suuresti sinu enda kätes. Vaata üle oma juuksehoolduse rutiin, võta appi juuksekasvu kiirendav šampoon, palsam ja juuksekasvu seerum, ning ongi olemas vastus, kuidas juukseid kiiremini kasvama panna!