Platsenta ja loomad

5 minutit lugemist
Platsentat sisaldavad juuksehooldustooted ja juuksehooldusvahendid - kas ilutööstus teeb sellega loomadele liiga? Ei, ei tee, ja miks ja kuidas see nii on - loe siit artiklist. Kosmeetika- ja ilutööstuses hinnatakse aina enam orgaanilisi ja kehasõbralikke koostisaineid, millel oleks juuste ja naha heaolule teaduslikult tõestatud mõju. Üks sellistest osistest on ka platsenta, mille kogumise protsess on loodud nii, et see loomi ei kahjusta.
Loomadele vaid ajutiselt vajalik

Platsenta on ajutine elund, mille kaudu on loode seotud ema organismiga. Selle esmane ülesanne on üsas areneva uue elu jõudsa kasvu tagamine. Platsenta toodab hulganisti toitaineid ja muid eluks vajalikke ressursse: näiteks vastutab see kasvuhormoonide, progesterooni, östrogeeni ja valgu tootmise eest.

Loodus on asjad sättinud nii, et loomalaps ei tarbi platsentavarusid täies mahus ära – igaks juhuks on seal aineid rohkem. Pärast sündi pole platsenta ei emaslooma ega järglase jaoks enam vajalik ning see jääb lihtsalt üle. Siin astubki mängu ilutööstus, kes allesjäänud toitained inimeste kasuks tööle paneb.

 

Kuidas looma platsenta inimest aitab?

Platsenta-ekstrakt on tuntud tugevate raviomaduste poolest. Selles on ohtralt valku, hormoone, kasvufaktoreid, vitamiine ja muid komponente.  Need kõik mõjuvad iseäranis hästi juuksekarvadele, muutes need tugevamaks ja pannes juuksed kiiremini kasvama.

On kindlaks tehtud, et platsenta-ekstrakt toimib järgnevalt:

– toetab kapillaarvereringet. Halb vereringe võib olla põhjuseks, miks juuksed hästi ei kasva või välja langevad. Platsenta-ekstrakt parandab peanaha verevarustust, mis omakorda aitab juuksenääpsudel paremini toimida ehk kasvatada uusi tugevaid juuksekarvu. Elujõulisem pinnas tagab ka selle, et juuksed ei lange enam nii kergesti välja.

– parandab peanahka. Juuste ilu sõltub paljuski peanaha seisukorrast. Platsenta-ekstrakt tekitab peanahale imeõhukese kileja kihi, mis ei lase sel kuivada, kuid ei tekita ka liigset rasu. Naha sarvkihi rakud saavad piisavalt niiskust ja peanahk näeb tervem välja. Lisaks toetab platsenta-ekstrakt kollageeni tootmist, mis on vaieldamatult noorusliku välimuse vundamendiks.

– tugevdab ja toidab juukseid. Juuste tugevdamisel mängib tähtsat rolli platsenta-ekstraktis olev valk ehk proteiin, mis on juuksekarva peamiseks ehitusmaterjaliks. See pehmendab juuksekarva kesta, mille tõttu väheneb juuste murdumine ja otste lõhenemine. Toidetud ja tugev juuksekarv läigib ja särab.

Väga hästi sobib platsentaravi blondeeritud või muudmoodi keemiliselt töödeldud juustele, sest tihtipeale on need väsinud ja vaevlevad silmnähtavalt kuivuse käes. Pärast ravikuuri on juuksed paremini hallatavad ja niisutatud.

Kuidas saab platsentast ekstrakt?

Ilutööstuses kehtivad ranged reeglid, mille alusel platsentat töödeldakse, alustades sellest, et kasutatakse vaid tervete ja tõupuhaste loomade platsentat.

Kui platsenta pärast loomalapse sündi kätte saadakse, on esmane ülesanne see kiirelt külmutada, et toitained säiliks värskena. Tehasesse jõudes see sulatatakse ja filtreeritakse mitmeid kordi spetsiaalse masinaga, et igasugune sete ja jääkained eemaldada. Aluselises keskkonnas töötlemisel hävivad ka kõik viirused või muud haigused, mida loom võis põdeda.

Seejärel eraldatakse puhastatud platsenta osadeks (koorion, amnion ja nabanöör). Ilutööstusse jõuab peamiselt amnion ehk vesikest. Selles on rohkelt kollageeni, mis jahvatatakse peeneks ja külmutatakse. Järgmine protsess ongi kollageeni hooldustoote sisse lisamine. Lõpptulemuseks on puhtad ning äärmiselt toitainerikkad ilutooted.

Loomi platsenta eemaldamisega ei kahjustata

Kosmeetikatööstuses kasutatakse peamiselt loomse päritoluga platsentat, mis saadakse lammastelt, veistelt või sigadelt. Bioloogiliselt on kõigi nende platsenta inimese omaga väga sarnane, kuid kuna usulistel põhjustel paljud inimesed sealiha ei tarbi, on ka ilutööstuses jäänud peamisteks platsenta allikateks veis ja lammas.

Naha- ja juuksehooldustoodete jaoks saadakse platsenta loomadelt, kes on äsja poeginud. Platsenta eemaldub emaslooma kehast poegimise käigus loomulikul teel. Selle tarbeks ei tapeta ega vigastata ühtegi looma. Euroopa Liidu siseselt kehtivad loomade ilutööstuses kasutamisele ranged reeglid. Igasugune loomne testimine on küll keelatud, kuid loomsete saaduste (piim, platsenta) kasutamine on lubatud, eeldusel, et looma heaolu ei kahjustata.

Täiesti ohutu ka inimestele

Platsenta kasutamise ohuks peetakse loomade seas levivaid haigusi (nt SARS, AIDS, sigade katk või hullulehmatõbi). Õnneks on tootjad selles osas väga nõudlikud. Sisse seatud ranged reeglid ja kontrollmehhanismid välistavad haigete loomade platsenta kasutamise.

Kui platsenta-ekstrakt esmakordselt ilutööstuses kasutusele võeti, sisaldas see täismahus kõiki hormoone, mis selles algsel kujul sisaldusid. Kuna platsentas on rohkelt östrogeeni, progesterooni ja muid kasvuhormoone, täheldati, et see võib inimese hormoonsüsteemi tasakaalust välja viia.

Uuringud näitasid, et rohke kasutamise järel hakkasid inimestel karvad kasvama seal, kus need kasvama ei peaks. Sellest õpiti! Tänapäeval müügil olevad tooted sisaldavad platsenta-ekstrakti, milles on hormoonide tase madalale viidud. See tähendab, et neil puudub inimorganismile igasugune negatiivne kõrvalmõju.