Biotiin – kas see on imeravim Rapuntseli juusteni jõudmiseks?

3 minutit lugemist
Biotiin juustele on üks esimesi asju, mida näed, kui oled tundnud huvi, kuidas juuksed kasvama saada. Kas šampoonid ja palsamid on piisavaks lahenduseks? Biotiin kapslid ning vitamiinid on levinud abimeheks. Ja tegu pole seejuures mingi suvalise terminiga, mida sinna ja tänna loobitakse, vaid biotiin on täiesti tõestatult kasulik. Millest aga siis alustada?
Biotiin juustele ja ülejäänud kehale

B-grupi vitamiinide sekka kuuluval biotiinil on ka teisi nimetusi: B7-vitamiin, B8-vitamiin ja H-vitamiin. Erinevate nimetuste taga peitub aga üks ja sama kasulik aine. Ja muide, tegu on vesilahustuva vitamiiniga. Seda on hea teada kahel põhjusel.

Esiteks on vesilahustuvate vitamiinide varu kehas reeglina väiksem kui näiteks rasvlahustuvatel vitamiinidel, ehk need vitamiinid peab kindlasti igapäevasest toidust kätte saama või tuleb eraldi juurde võtta.

Teiseks, kui kehal on piisav kogus käes, siis üleliigset biotiini ei ladustata. Teatud vitamiinide puhul võib liigne tarbimine kaasa tuua uusi probleeme, ent vesilahustuvate vitamiinidega pole selle üle vaja muretseda. Seetõttu biotiini kõrvalmõjud põhimõtteliselt puuduvad.

Biotiin on üks nendest toitainetest, mille puudust või vähesust võib olla vereanalüüsi põhjal keeruline määratleda. Selle asemel toetutakse erinevatele nähtavatele sümptomitele nagu juuste hõrenemine, tuhmumine ning kuiv nahk, sh peanahk, kus tavalised juuksehooldustooted ei suuda aidata. Biotiini puudus võib põhjustada ka väsimust, kihelust jalgades ja kätes ning süvendada depressiooni! Üks väike lisand, aga nagu näha, mõjutab see meie keha üsna palju.

Kuidas biotiin aitab?

Biotiini üheks oluliseks rolliks on ainevahetuse toetamine. Kui ainevahetus teeb oma tööd hästi, on keha jaoks hulga lihtsam söödavast toidust kõik vajalik kätte saada. Seega põhjustab selle vaegus erinevaid probleeme peamiselt rasvhapete ning glükoosi sünteesis. Kuigi täielik biotiinipuudus või -vaegus koos tõsiste terviseprobleemidega on pigem harvaesinev, võib ka mõningane vajakajäämine häirivalt mõjuda.

Biotiini tarbides on märgata, kuidas juuksed aga ka küüned muutuvad tervemateks ja tugevamateks. Kaduda võivad ka teised terviseprobleemid, mis igapäevaelu segasid. Muidugi, mitte midagi ei toimu üleöö. Võtame näiteks juuksekasvu.

Tulenevalt selle tsüklilisusest, ei saa loota, et biotiin juustele mõjub kohe, kui oled alustanud biotiini võtmisega.. Alguses teeb biotiin oma tööd pigem sinu eest varjatult, toetades keha seestpoolt. Ühel hetkel hakkavad aga tulemused silma paistma ja siis pole enam kahtlustki, kuivõrd olulise ehituskiviga on tegemist. Reeglina on selleks vaja paari-kolme kuud.

Kas biotiin kapslid on vajalikud?

Muidugi võib küsida – kas me üldse vajame mingeid toidulisandeid ja vitamiine? Biotiin juustele peaks olema kättesaadav ju ka tavalisest toidust! On ju teada, et biotiini leidub enim maksas, neerudes, munades, piimas, mandlites ning ka pärmis. Lihtsalt teadmisest aga ei piisa.

Kiire ja stressirohke elu kõrval on keeruline leida aega sedavõrd täpseks menüü planeerimiseks ja toidu valmistamiseks, et iga viimane kui vajalik toitaine, mineraalaine ning vitamiin olemas oleks. Kui oled taimetoitlane, vegan või jälgid muul moel piiratud dieeti, on biotiini tabletid ja nende juurdevõtmine veelgi olulisem.

Biotiin kapslid, biotiin tabletid ning vitamiinid on heaks mõtteks mitmel põhjusel. Kuna biotiini on hea manustada koos teiste teatud vitamiinidega, võib olla palju lihtsam mitte valida eraldi biotiin kapslid, vaid need parimad juuksevitamiinid, kus on juba vajalikud lisandid ka olemas.