Juuste pesemine – kas tead, kuidas seda õigesti teha?

Alla minuti lugemist
Kas sa lähed kadedusest roheliseks iga kord, kui näed juuksehooldustoodete reklaame ja uskumatult kaunite lopsakate lokkidega modelle? Kui me ei saavuta sama tulemust, oleme alati veendunud, et viga on šampoonis, millega pea pesemine ette võetud. Ehk ongi natuke liig loota, et kui juuste pesemine toimub esimese juhuslikult kätte sattunud kaunis pakendis šampooniga, on tulemuseks Angelina Jolie väärilised kaunid juuksed.

Võta nüüd hetkeks aeg maha, see mida järgmiseks loed, võib olla üllatav. Probleem ei pruugi peituda selles, millega sa oma juukseid pesed, vaid hoopis kuidas sa oma juukseid pesed. Sa võid kasutada maailma parimat šampooni, menüüs on kvaliteetsed juuksekasvu soodustavad vitamiinid, ent oodatud tulemused jäävad saavutamata, sest pesed oma juukseid valesti. Loe edasi, et saada teada, kuidas juukseid õigesti pesta.

Esimene samm – ära unusta eeltööd

Esmalt peaksid teadma, et esimene samm pole mitte juuste pesemine, vaid juuste läbi harjamine. Juuste harjamine, kammimine ning pusadest lahtisaamine on vajalik, et ennetada juuksekarvade peapesu ajal murdumist. Lisaks aitab harjamine ergutada peanaha verevarustust. Kui aga juuksed murduvad ka siis, kui oled äärmiselt ettevaatlik, on vaja ehk soetada juuksekasvu vitamiinid, et juuksekarva ka seestpoolt toetada.

Teine samm – alusta soojalt

Tee juuksed korralikult märjaks, eelistades selleks sooja vett. Selliselt avad juukse kutiikulid, mis omakorda aitab tagada, et pea pesemine oleks efektiivne ning hooldustoodete jäägid ja mustus saaks tõesti korralikult välja pestud.

Kolmas samm – eelista kvaliteeti

Vali kvaliteetsed šampoonid ja palsamid, mis vastavad su juuksetüübile ning vajadusele. Kahjustatud juuksed, kuivad juuksed ja rasvased juuksed vajavad kõik erinevat lähenemist. Kui ei ole kindel, milliseid tooteid valida, küsi julgelt nõu oma ala asjatundjatelt. See on seda väärt!

Pesemise juurde tagasi minnes, pigista peopessa umbes euromündi suurusega võrdne šampoonikogus. Rohkem ei olegi vaja! Kanna šampoon peanahale ning alustades juurtest, jätka šampooni kandmist juustele. Juukseotsad ei vaja eraldi šampoonitamist. Piisab täiesti sellest, mis jõuab sinnani pesu käigus.

Neljas samm – pea pesemine ja massaaž käsikäes

Kui šampoon on juustele kantud, mine tagasi peanaha juurde ja alusta selle sõrmeotstega masseerimist. Lisaks peanaha verevarustuse parandamisele aitab massaaž kaasa šampooni paremale toimimisele.

Masseerides liigu vertikaalselt ja väldi ringjalt masseerimist, sest selliselt võid hoopis pusasid juurde tekitada. Ära masseeri ka liiga jõuliselt, pigem rahulikult ja õrnalt. Väldi küünte kasutamist. Kratsimine ja kraapimine võib kaasa tuua kõõmaprobleemi. Masseerimine võiks kesta vähemalt kaks minutit. Iga paarikümne sekundi tagant lisa kätele natuke vett ning jätka.

Viies samm – esimene loputus

Kui oled masseerimisega ühel pool, loputa juuksed leige veega. Loputamise ajal pigista juukseid, et šampoon korralikult välja saada. Siinkohal on ka abiks see, kui oled kasutanud õiget kogust. Liigset šampooni on keeruline välja pesta ja kui sa pole hoolikas, jäävad juustele ning peanahale šampoonijäägid, mis võivad pikas plaanis erinevaid probleeme tekitada.

Seega ole hoolikas ning jätka loputamist, kuni juuksed lausa kriuksuvad puhtusest!

Kuues samm – jahe vesi on juuste sõber

Keera veetemperatuur jaheda peale ning loputa juukseid ja peanahka. Juuste pesemine jaheda veega aitab muuhulgas ka vereringet ergutada. Mida parem on aga peanaha verevarustus, seda rohkem toitaineid ja vitamiine juusteni jõuavad.

Seitsmes samm – võta sõrmed appi

Harja sõrmede abil juuksed sirgemaks ning seejärel lisa palsam – umbes juuste keskkohast kuni otsteni. Väldi palsami lisamist juuksejuurtele. Seal mõjuks palsam liiga raskelt ning suruks juuksed peadligi, mis on tõenäoliselt soovitule hoopis vastupidine.

Pärast palsami lisamist säti juuksed klambri abil üles ning jätka tavapärase pesuga. Mida kauem palsam juustes püsib, seda paremat tulemust on oodata.

Kaheksas samm – loputa hoolega

Kui oled muu pesemisega lõpetanud, loputa juukseid uuesti jaheda veega. Nagu pärast šampooniga pesemist, on ka praegu loputamine vajalik just selleks, et eemaldada ka kõige viimased palsamijäägid.

Ja kui sooja vee abil avasid juuksekutiikulid, siis jaheda vee abil sulged juuksekutiikulid. Selliselt garanteerid läikivad ja kaunid juuksed.

Üheksas samm – juuste pesemine on peaaegu lõpetatud

Kasuta juuste kuivatamiseks rätikut, mitte fööni. Jälgi ka seda, et sa ei hakkaks kuivatamiseks juukseid hõõruma. Juuste rätiku sees pigistamine on palju turvalisem valik. Kui vähegi võimalik, lase juustel kuivada lahtiselt õhu käes. Pikas plaanis on see kõige tervislikum lahendus.

Kui fööni kasutamine on siiski vajalik, säti see võimalikult madalale temperatuurile. Kasutades sooja või kuuma õhku, on kuumakaitse kasutamine hädavajalik!

Kümnes samm – ettevaatlikkus viib sihile

Juukseid kammi või harja siis, kui need on peaaegu kuivad. Niiskete juuste harjamiseks on vajalik spetsiaalne pusahari, et juukseid mitte kahjustada. Aga ka tavalise harja või kammiga proovi vältida rapsimist või liiga tugevaid tõmbeid, mis mõjuvad juustele väga halvasti. Kohtle oma juukseid õrnalt ja ettevaatlikult ning juuksed on sulle tänulikud!

Nagu näha, pole pea pesemine vaid kiire üks-kaks-kolm ettevõtmine. Viies end detailidega kurssi ja tehes selgeks, kuidas juuste pesemine päriselt peaks käima, tagad nii parema pesutulemuse kui ka kaunimad juuksed.