Kas ja kuidas mõjutab stress sinu juukseid?

4 minutit lugemist
Mõned aastad tagasi Baltimaade elanike seas läbi viidud uuring tõi välja, et korra kuus koges stressi rohkem kui pool eestlastest. Ei saa öelda, et olukord oleks ajaga paranenud. Eelmise aasta alguses Turu-uuringud AS poolt läbiviidud küsitlusuuring näitas, et võrreldes varasemate aastatega tajuvad inimesed stressi veelgi rohkem. Lisaks torkasid enam ohustatuna silma just nooremad vanusegrupid. Miks on aga vaja stressist rääkida?
Seos juuste väljalangemise ja stressi vahel

Meie ühiskonnas on kaunis juuksepahmakas kõrgelt hinnatud. Minnes tagasi puhtalt bioloogia juurde, siis sel tasandil ei ole juustel kuigi oluline roll. Meie jaoks tähendab see, et kui keha jaoks on millestki puudu või midagi liigselt, ei näe ta vajadust juustest meeleheitlikult kinni hoida.

Stressi peamisteks väljunditeks on väsimus, unehäired, pinged ning närvilisus. Osad inimesed kurdavad ka peavalude, liigesevalude ning üldiselt nõrgenenud immuunsüsteemi üle. Krooniline stress mõjutab seega ka keha ning kõike kehas toimuvat ehk on võimalus, et stressi tagajärjel hakkavad juuksed välja langema.

Kuidas aru saada, et juuksekadu on probleem?

Päris iga lahtise juuksekarva pärast pole vaja muretseda, sest juuste väljalangemine on täiesti normaalne. Vähemalt seni, kuni välja langeb 50-100 juuksekarva päevas. Juuksekarvade eluiga koosneb kolmest faasist – aktiivne faas, vahefaas ja puhkefaas. Ning kui viimane faas on läbi saanud, langebki juuksekarv ühel hetkel välja.

Kuna kõikidel juuksekarvadel on erinev kasvutsükkel, ei lange need kunagi korraga välja. Mis hetkel kujuneb tavaline juuksekadu aga probleemiks?

Parimaks nõuandeks on enda tervisel silma peal hoidmine. Juukseid harjates või juukseid pestes pööra tähelepanu sellele, kui palju juuksekarvu ära tuleb. Kui tavalisest rohkem, tuleb asja lähemalt uurida. Ohumärkideks on ka juuste üldine hõrenemine või tühjad laigud.

Mis põhjustab juuste väljalangemist?

Juuste väljalangemise võib laias laastus põhjustada ükskõik mis, mis tekitab meie kehas piisavalt füüsilist või vaimset stressi. See võib olla trauma, haigus või suur elumuutus. Ka vitamiinipuudus, geenid, stress, juuste liigne töötlemine ning raskemad või kergemad terviseprobleemid võivad olla põhjuseks, miks su juuksed muutuvad õhemaks, nõrgemaks ja nende kasv aeglustub.

Stressi tõttu tekkiv juuste väljalangemine pole koheselt märgatav, kuna häiritud on juuste kasvutsükkel. Kasvutsükli häirimise tõttu võivad juuksed välja langeda alles tükk aega, lausa 3 kuni 6 kuud, hiljem. Seega võid juuste väljalangemise põhjusele leida vastuse siis, kui vaatad ajas mõned kuud tagasi.

Kuidas probleem lahendada?

Probleemi lahendamiseks peab esmalt vaatama, mis on probleemi põhjuseks. Vitamiinipuudus ning terviseprobleemid nõuavad tihtipeale arsti poole pöördumist ja meditsiinilt abi küsimist. Ja kui geenide osas on meie võimalused piiratud, siis juuste töötlemine ning liigne stress on kindlasti midagi, mille osas saame nii mõndagi muuta.

Stressi ja juuste liigse väljalangemise vaheline seos on kindlalt tõestatud. See tähendab, et stressist tingitud murede leevendamiseks saame üksjagu ise ära teha. Füüsiline aktiivsus, tervislik toitumine ning hea unerežiim on esimesed lihtsad lahendused, et oma stressitaset vähendada. Lisada nendele eelpool mainitud kvaliteetsed juuksehooldustooted ning tulemust pole vaja kaua oodata.

Lihtne lahendus juuste väljalangemise vastu

Üks viis juuste väljalangemise vähendamiseks on õigete juuksehooldustoodete kasutamine. Placent Activ kvaliteetsed šampoonid ja palsamid ning vitamiinid ja seerumid on paljudel juhtudel suureks abiks. Küll peab meeles pidama, et kuna juuste taastumisprotsess võtab kauem aega, soovitame tooteid kasutada järjepidevalt vähemalt 6 kuud. Esimesi positiivseid märke on näha juba varem.

Märgid, et juuksekadu on vähenemas

Juuste parenevat tervist näitab nende üldise olukorra paranemine. Juba pärast paari nädalat Placent Activ toodete regulaarset kasutamist jääb silma niisutatum ning paremas seisukorras peanahk, mis on juuksekasvu tagamiseks ja kiirendamiseks möödapääsmatult vajalik. Nelja nädala möödudes on juuksekasv oluliselt kiirenenud ning kahe kuu möödudes on juuksed selgelt paksemad.

Ja samamoodi nagu jääb silma juuksekadu, jääb silma ka juuste paranev seisund. Juuksed on säravamad, läikivamad ning vastupidavamad. On vaja vaid enda kehas toimuvale tähelepanu pöörata. Uute juuksekarvade tulekut näitab muugi.

Õrnalt peanahka masseerides on võimalik tunda värskelt kasvama hakanud juuksekarvu ning juuksepiiril on näha õrnu juuksekarva algeid, nn beebijuuksed. Samamoodi peaks silma jääma ka see, et välja langenud juuksekarvu on aina vähem ja vähem.

 

Juuste väljalangemist pidurdavad tooted