Siidist padjapüürid, puuvillast või satiinist – kas materjal loeb?

4 minutit lugemist
Siidist padjapüürid, linane tekikott, satiinist voodilina – mida neist teada ja miks neile mõelda? Olgem ausad, pole paremat tunnet, kui päeva lõpus voodisse heita – puhas voodipesu, ideaalne padi ja ahvatlev võimalus end korralikult välja puhata. Hea uni ei ole aga ainus asi, mida võime loota. Voodipesu, näiteks siidist padjapüür, on suuremaks abiks, kui oskame arvata.

Padjapüür siidist, puuvillast, linast, satiinist, atlassist või polüestrist – kangaste maailm on suur ja lai. Igal variandil oma head ja oma vead. Enne kui üht või teist ostma tormad, vii end aga nendega kurssi.

Puuvill on klassikaline lahendus

Puuvillased padjapüürid on ühed populaarsemad ning seda mitte põhjuseta. Tänu oma laiale levikule on puuvillast voodipesu valik äärmiselt lai ja omakorda tänu laiale valikule, hind taskukohane. Paljudele meeldib ka see, et puuvilla on võrdlemisi kerge puhastada ning see on imav materjal. Kui aga imavus on hea näitaja käterätikute juures, siis padjapüüri juures mitte nii väga.

Padjapüür, mis imab liigselt niiskust, võib endaga kaasa tuua kuiva peanaha ning kuivad, kahused või lootuselt sassis juuksed! Ehk kui oled mõne sellise probleemiga pikalt maadelnud, võib probleem peituda just nimelt padjapüüris! Miinuseks on ka puuvillase materjali kerge kortsumine ning sellest nahale jäävad jäljed.

Traditsiooniline lina ei ole veel kadunud

Looduslike materjalidega jätkates ei saa üle ega ümber linasest voodipesust. Tõsi, linase kanga ja sellest valmistatud toodete tippaeg on möödas, ent austajad ei ole kuskile kadunud. Lina on äärmiselt pikaealine, sel on antibakteriaalsed omadused ja sobib ühtviisi hästi allergikutele ja tundlikele inimestele.

Kuna lina on õhku läbilaskev ja hoiab kehatemperatuuri, on see väga mugav valik kuumadel suveöödel. Samas, linase voodipesu leidmine võib olla keeruline. Lina moodustab kogu tekstiilitööstusest vaid 1% ehk sellest materjalist voodipesu on võrdlemisi haruldane ja ka kallis. Aga nagu puuvillal, on ka linasel voodipesul murekohaks kerge kortsumine, mis mõjutab nii meie nahka kui juukseid.

Kunstmaterjal pakub võimalusi

Kunstmaterjali hooldus on reeglina väga lihtne: seda on kerge pesta ning see kuivab kiirelt. Tihtipeale saab sellele anda soovitud välimuse ja mõned kunstmaterjalid meenutavad välimuselt isegi siidi! Samamoodi aitab populaarsust koguda madalam hind.

Samas peab kunstmaterjalist padjapüüri valimisel olema võrdlemisi ettevaatlik. Mõned kunstmaterjalid põhjustavad liigselt higistamist. Teised võivad aga kaasa tuua liigagi kuiva naha ja juuksed. Kui oled äsja soetanud uue voodipesu ning märkad probleeme, mida varem ei olnud, on ehk vaja voodipesu uuesti välja vahetada.

Satiin ja atlass ei ole siidist padjapüürid

Sammu võrra luksusele lähemale jõuab satiini ehk satääni ning atlasskangaga. Esmalt on oluline mõista, mis neid kahte aga eristab. Satiin on reeglina puuvillane kangas ja kootud atlasslõimes. Välimuselt võib satiin meenutada atlasskangast või isegi siidi, ent omadustelt on ta siiski puuvill ja sellega peab arvestama.

Atlassi tunneb ära selle järgi, et see on ühelt poolt sile ja läikiv, meenutades sellega siidi. Ja tõsi, varasemalt valmistati atlassi siidist, ent tänapäeval kasutatakse reeglina erinevaid sünteetilisi kiude. Seega saab öelda, et kuigi atlass aitab tänu oma siledale pinnale juukseid hoida, ei ole sel teisi siidile iseloomulikke eeliseid.

Miks siidist padjapüür on sedavõrd hea?

Siidist voodipesukomplektid ja sealhulgas siidist padjapüürid tehakse naturaalsest kangast, mille valmistamiseks on kasutatud siidiusside niiti. Kangas on korraga nii õrn ja delikaatne, kui ka tugev ning pehme. Ning kui oleks vaja valida üks materjal, mis on su nahale ja juustele kõige parem oleks võitjaks just siid.

Siidist padjapüüride kasutamine tähendab tõeliselt märgatavaid muutuseid – katkiste otste ja kahususe vähendamine on vaid kaks näidet! Positiivsed muutused saavutatakse kahe faktori abil. Esiteks ei ole siid imav. Seetõttu aitab siidist padjapüür aitab niiskusel püsida seal, kus vaja – juustes ja peanahal!

Teiseks tähtsaks faktoriks on siidi sile pind. Juuksekarvad lihtsalt libisevad üle padjapüüri, mitte ei jää sinna kinni. Ja ka nahka ei tirita nii palju, kui seda teeb näiteks puuvillane padjapüür. See on ka põhjuseks, miks paljud naised kasutavad naturaalsest siidist öömütse! Nii või naa saab öelda, et materjalide maailmas on just siidist padjapüür su juuste parimaks sõbraks.