Juuste väljalangemine ja kolm olulist faktorit

4 minutit lugemist
Rääkides juustest, on üheks levinud teemaks juuste väljalangemine. Kui juuksed langevad välja, paneb see muretsema nii mehed kui naised. Juuksed on oluline osa meie identiteedist. Vaadates fotole, annab soeng hea vihje, mis ajal pilt tehtud. Millal kandsime lokke, millal fännasime punupatse, mis ajahetkel otsustasime juuksed ülilühikeseks lõigata või millal katsetasime erksate juuksevärvidega. On loogiline, et tahame teada, mis aitab juuste väljalangemise vastu.

Muidugi on abiks kvaliteetsed juuksehooldusvahendid nagu šampoon ja palsam, ent kõik pole sedavõrd lihtne. Esmalt tuleb mõista, et et juuste väljalangemine ei ole alati halb. Juuksed langevad välja aasta läbi – see on osa normaalsest tsüklist. Selleks, et uued juuksekarvad saaksid kasvama hakata, peavad kasvamise lõpetanud juuksekarvad eest ära langema!

Miks juuste väljalangemine pole alati halb?

Juukse elutsükkel jaguneb kolmeks. Kõige pealt kasvufaas ehk anageen. See on aeg, kus juuksekarv kasvab aktiivselt, keskmiselt 1,25 cm kuus. Kasvufaas kestab tavaliselt 3-5 aastat. Teiseks on vahefaas ehk katageen. Tegu on võrdlemisi lühikese faasiga, reeglina mitte kauem kui kaks nädalat. Selle aja jooksul juuksesibul kaob. Viimaseks faasiks on puhkefaas ehk telogeen, mis kestab ligikaudu kolm kuud ja selgitab, miks juuksed välja langevad – juuksekarv kukub ise välja või uus, samast kohast kasvama hakanud, juuksekarv tõukab eelmise juuksekarva eest.

Just kasvufaasi pikkusest sõltub juuste kasvu pikkus. Faasi kestvust mõjutavad erinevad faktorid. Üheks nimetajaks on stress – nii füüsiline kui vaimne. Füüsilise stressi alla kuuluvad haigus (ka gripp või rängemalt põetud külmetushaigus), operatsioon, kiire kaalulangus või kiire kaalutõus.

Stressi tõttu võib puhkefaas kiiremini kätte jõuda ehk juuksed langevad välja varem. Samas ei juhtu seegi faas hetkega. Stressirohke sündmuse järel kiirenenud juuste väljalangemine on märgatav alles 3-6 kuud hiljem! Selle aja peale võib olla ununenud, mis stressirohke olukord meid tabas ning võime olla segaduses, miks juuksed langevad. Seega, kui mõtled, kuidas peatada juuste väljalangemist, tuleta meelde seegi, mis toimus su elus pool aastat tagasi.

Juuste väljalangemine naistel on väga tihti põhjustatud ka rasedusega kaasnevate muutuste tõttu. Raseduse ajal suureneb kehas märkimisväärselt östrogeeni tase, mis mõjub juustele soodsalt. Tihtipeale jääbki silma, et rasedatel naistel on lopsakad ja säravad juuksed. Lisaks pidurdub raseduse ajal juuste väljalangemine. Raseduse järel östrogeeni tase langeb. Võrreldes varasemaga on juuksed tuhmimad ning kuna välja langevad ka juuksed, mis raseduse ajal kindlalt peas püsisid, jääbki mulje, et kõik juuksed langevad välja korraga.

Faktor 1: tõsisemad terviseprobleemid

Selge, väljalangevad juuksed ei tähenda, et peaks ummisjalu arsti juurde tormama. Mõnikord see aga vajalik, sest väljalangevad juuksed võivad vihjata erinevatele tõsistele terviseprobleemidele.

Juuste väljalangemine ja hormoonid on tihedalt seotud. See tähendab, et juuste hõrenemine ja väljalangemine võib olla põhjustatud hormonaalsetest probleemidest. Näiteks polütsüstiliste munasarjade sündroom ehk mees- ja naissuguhormoonide vale tasakaal. Kui kehas on liialt meessuguhormoone, võib sellest märku anda kaalutõus, diabeet, tsükli muutus ja juuste hõrenemine. Või siis kilpnäärme probleemid. Kilpnäärme alatalitlus ehk hüpotüreoidism on üks haigus, mis toob endaga kaasa juuste väljalangemise. Siinkohal ei piisa ainult vitamiinidest ja toidulisanditest. Juuste väljalangemise ravi peab olema kooskõlastatud arstiga ja võib vajada retseptiravimeid.

Kui ei suuda kuidagi välja mõelda, miks juuksed ootamatult hõrenema on hakanud, vaata ka seda, milliseid ravimeid sa tarbid. Tihtipeale on juuste väljalangemine või hõrenemine ravimi infolehel kõrvalnähuna välja toodud. Sagedamini põhjustavad seda depressiooni ja kõrge vererõhu ravimiseks võetavad ravimid. Lohutav on aga teada, et juuste halb välimus või väljanägemine pole tingimata pöördumatu. Ja lisaks ei ole alati vaja karta mõnda keerulist terviseprobleemi. Tihtipeale on lahendus juuste väljalangemise vastu hulga lihtsam ja kiirem!

Faktor 2: vitamiinid juuste väljalangemise vastu

Juuste väljalangemine looduslik ravi on täiesti võimalik. Me kõik teame, et tarvilikud on toitained ja parimad vitamiinid juustele. Nende puudumisel on tulemuseks juuste väljalangemine, katkemine, hõrenemine ning tuhm ja elutu välimus.

Naistel esineb menstruatsiooni tõttu tihtipeale rauapuudust, mis muu hulgas toob endaga kaasa ka juuste väljalangemise. Samamoodi on levinud B-grupi ja eriti B12 vitamiini puudujääk. Toitainetest on üheks tähtsaimaks valk ja selle puudus torkab kiirelt silma. Mitmekesistades oma toidulauda, on võimalik probleemi ennetada või ka kiirelt lahendada. Kala, liha ja munad on ühed parimad valguallikad. Taimsetest valikutest on heaks valguallikaks erinevad kaunviljad, teatud köögiviljad, seemned ja pähklid.

Aeg, mil tuleb vitamiinide ja toitainete tarbimist eriti hoolikalt jälgida, on siis, kui soovid kaalu langetada või tõsta. Kuigi kehale mõjuvad stressirohkelt nii järsk kaalutõus kui järsk kaalulangus, siis kaalu langetamine on ohtlikum. Väga lihtne on mõelda vaid kaloritele ning tekitada tahtmatult stressiolukord, mis mõjub juuste kasvule halvasti. Lisaks võib järsu kaalulangusega kaasneda vitamiinipuudus, mis me nagu juba teame, on juuste kiire kasvu vaenlane.

Faktor 3: harjumused, mille tõttu juuksed langevad välja

Geenidel on juuste välimuse osas märkimisväärne roll. Just geenid määravad ära juuste värvi ning struktuuri ning seda ei saa püsivalt muuta. Geenidega on määratud ka juuste tihedus ja maksimaalne kasvupikkus, ent just siin tuleb mängu potentsiaal ja reaalsus. Vale toitumine, halb tervis või juukseid kahjustavad harjumused on kindlaks viisiks, kuidas juuste geenipotentsiaal kasutamata jätta.

Liigne juuksehooldusvahendite kasutamine mõjub halvasti nii juuksekarvale kui peanahale. Sirgendaja, fööni või lokitangidega peaks kaasas käima kuumakaitse ning märgade juuste kammimine on vaja ära unustada. Samamoodi võib halvasti mõjuda seegi, kui oled leidnud ühe kindla soengu ja sellele kindlaks jäänud. Alati samas kohas olev lahk, tugevalt punutud patsid, ühtemoodi sätitud juuksed – selliselt on pinge all alati samad juuksekarvad. Ajaga muutuvad need nõrgemaks ja kahjustada võib saada ka juuksejuur.