10 supertoitu, mis võitlevad juuste väljalangemisega

2 minutit lugemist
Juuste väljalangemise kõige sagedasemaks põhjuseks on mõne toitaine puudus. Mida süüa ja juua, et seda vältida ning kasvatada juuksed taas lopsakaks ja tihedaks?

Muna. Looduslik biotiini allikas. Kuna biotiin on võtmeelement, et saada juuksed kasvama, on muna juuste jaoks üks kõige kasulikumaid toiduaineid üldse. Sisaldab ka palju rauda, mille puudus on kõige sagedasem juuste väljalangemise põhjus. Söö iga päev vähemalt üks muna ja märkad peagi, et elutud kiharad koguvad uut läiget ja jõudu!

Austrid. Need limased mereelukad on maailma parim ilutoit! Neis sisaldub palju foolhapet, rauda ja tsinki, mis kõik võitlevad juuste väljalangemise vastu, tugevdades karvanääpse. Ainult terved ja tugevad karvanääpsud suudavad kasvatada elujõulisi juuksekarvu.

Lõhe. Juuksekarv sisaldab 3% omega-3-rasvhappeid, mida saab väga hästi just rasvasest kalast. Rasvhapped aitavad juuksekarvadel ja peanahal püsida niisutatud ja elastsed, mis omakorda aitab toitainetel juuksejuurtesse jõuda ja kaitseb neid murdumast. Lisaks sisaldab lõhe D-vitamiini ning ohtralt valku, mis on juuste olulisim ehitusmaterjal.

Tume šokolaad. Mida tumedam on šokolaad, seda enam sisaldab ta antioksüdant flavonooli. Antioksüdandid parandavad verevoolu ning kaitsevad juukseid vabade radikaalide ja UV-kahjustuste eest. Kakao takistab kollageeni lagunemist nahas, aidates säilitada peanaha elastsust. Boonusena aitab kakao võidelda stressihormoonidega, mis on samuti väga sagedasti juuste väljalangemise põhjuseks. Liialdada siiski ei.

Maasikad. Koos aedsalati, kurgi, avokaado ja sibulaga üks paremaid räni allikaid meie toidulaual, sisaldab ka ohtralt C-vitamiini. Kuna räni laguneb toiduainete töötlemisel kiiresti, on hea süüa just värskeid maasikaid! Räni koos C-vitamiiniga on olulised komponendid kollageeni sünteesis. Koos turgutavad nad ka peanaha mikrovereringet, aidates juuksejuurtel verest toitaineid ammutada. Kui lõppeb toitainete defitsiit, lõppeb ka väljalangemine.

 

Läätsed. Kombinatsioon juuksekasvuks hädavajalikest valkudest ning kõigist olulisematest mineraalidest, nende seas raud, tsink ja biotiin. Kui juuksed ei saa piisavalt valku, muutub nende kasv aeglasemaks, kuni lakkab lõpuks üldse, mistõttu tuleb tervislike valkude osakaal toidus juukseprobleemide puhul kindlasti üle vaadata.

Mustikad. Kodumaine supertoit! Juustele hädavajalik seetõttu, et sisaldab ohtralt C-vitamiini, mis hoiab korras peanaha vereringe ning toetab peenikesi veresooni, mis varustavad juuksejuuri toitainete ja hapnikuga.

Porgand. Koos bataadiga üks väheseid toiduaineid, millest saame rakkude uuenemiseks ja antioksüdantide tõrjumiseks vajalikku A-vitamiini. Elutud, väljalangevad juuksed koos kuiva ja sügeleva peanahaga viitavad tihti just selle vitamiini puudusele. Piisab, kui sööd iga päev kaks keskmist porgandit!

Kreeka pähklid. Nagu kõik pähklid, sisaldavad ka Kreeka pähklid ohtralt omega-3-rasvhappeid. Aga eriliseks teeb nad asjaolu, et nad sisaldavad ka palju E-vitamiini, mis kaitseb juukseid UV-kiirguse põhjustatud DNA-kahjustuste eest. Lisaks on Kreeka pähklites palju vaske, mis säilitab juuste läiget ja värvi. Kõik need ained sisalduvad ka Kreeka pähkli õlis, mida võid oliiviõli asemel salatites katsetada. Või lisa Kreeka pähkleid Kreeka jogurtile, mis on juba isegi valgu- ja kaltsiumirikas: juustele tõeline superkombo!

Vesi. Juuksetüvi koosneb neljandiku ulatuses veest ning see, kui palju me joome, mõjutab otseselt juuste koostist ja seisukorda. Kui keha ei saa piisavalt vett, ei saa ka vereringe efektiivselt toimida ning juuksed, mis keha ellujäämise seisukohalt pole just hädavajalikud, on sealjuures esimesed, mis kehva vereringe tõttu toitainete puudusesse jäävad. Veepuudus võib seega tihti olla ka üks süüdlastest, miks juuksed välja langevad.

 

 

Parim, mida väljalangevate juuste vastu teha saad, on see, et hoiad toidulaua võimalikult mitmekesise. Kui tunned, et vajad siiski tuge, on lahenduseks kõike vajalikku sisaldavad vitamiinid juustele.