Üle öö Rapuntsliks – mitte just 100% ohutu plaan

4 minutit lugemist
Kui oled unistanud pikkadest juustest, tead hästi, et imerohtu nende üle öö pikaks kasvatamiseks ei ole. Ka parimad juukse vitamiinid nõuavad pisut rohkem aega. Seega, kui tahad pikki juukseid nüüd ja kohe, on see võimalik vaid juuksepikendustega. Levinud arvamuse kohaselt moodsad juuksepikendused loomulikke juukseid ei kahjusta. On see tõesti nii?

Juuksepikendusi on mitut tüüpi. Kõik nad on loodud selleks, et lisada sinu kiharatele pikkust ja kohevust. Üksteisest eristab neid peamiselt see, mil viisil nad pähe kinnituvad. Sõltuvalt püsivusest, loomulikkusest ja hinnast on igal meetodil oma miinused ja plussid. Kõige olulisem on aga hoopis juuksesõbralikkuse kategooria – ja see sõltub justnimelt kinnituse tüübist.

Kõige levinumad on juuksepikendused, mis seatakse paika keratiini, rõngakeste, teibiribade, niidikeste või klõpsudega. Kiputakse arvama, et kuumutamist või tugevat liimi hõlmavad kinnistusviisid teevad naturaalsele juuksele suurimat kahju. Tõepoolest, sarnaselt võimsatele lokitangidele ei mõju kuumutamine just tervistavalt. Juuksepikendamise viise, mis kuumust ja kemikaale ei kasuta, peetakse leebemateks. Päris ohutud pole paraku needki.

Kõigile vööni juuksed ei sobigi

Kahjulik mõju, mis kaasneb kõigi pikendustega, on mehaaniline stress. Teisisõnu sikutamine ja pidev pinge all olek. Korrektselt paigaldatud ja õigesti hooldatud juuksepikenduste korral ei ole ülearuseks muretsemiseks põhjust. Ent rusikareeglite vastu eksitakse üllatavalt sageli.

Pikendamise viisi peaks valida aitama kogenud ekspert. Ning tema nõuandeid tasub tõesti kuulda võtta. Paljud naised lähevad juukseid pikendama sooviga saada vööni ulatuv paks juuksepahmakas. Kui juuksur tõdeb, et kliendi oma juuksed on õhukesed ja haprad ning soovitab mõnevõrra lühemat pikkust, ei tee ta seda asjata. Oma juuksed peavad pikendustest tekkiva surve ka välja kannatama. Vastasel juhul juuksed lihtsalt murduvad või kukuvad välja. Juuksejuur võib saada nii tugevalt kahjustada, et väljakukkunud karva asemele uut ei kasvagi.

Sedalaadi kahjustust nimetatakse alopeetsiaks. Alopeetsia kõiki tekkepõhjuseid välja tuua ei osatagi, kuid pidev mehaaniline stress on selles reas oma koha püsivalt sisse võtnud. Juuksepikenduste kandjatel avaldub alopeetsia kiilaste laikudena. Laigud tekivad peanahal kohtadesse, kuhu on korduvalt kinnitusi seatud. Nii võib alguse saada üks inetu kinnine ring, sest kiilaste laikude varjamiseks lastakse omakorda veel rohkem pikendusi paigaldada. Kui alopeetsia on pöördumatu, on ainsaks raviks väga kulukas juuksesiirdamine.

Kiilanemiseni võib viia ka kehv hooldus

Alopeetsiaga kaasnev kiilanemine ohustab ka neid naisi, kes ei suhtu hooldusesse piisava tõsidusega. Mis seal salata, regulaarselt hoolduses käimine on tülikas ja kõike muud kui odav. Nii jõuavadki paljud sinna harvem kui peaks. On see probleem ka siis, kui pikendused on korrektselt paigaldatud? Lühidalt öeldes – jah.

Teatav arv juuksekarvu langeb igapäevaselt välja ka täiesti loomulikul teel. Nii ka neist juuksepuntidest, mille külge pikendused kinnitatud on, kusjuures pole vahet, mil viisil. Sellega on hooldusintervalle määrates ka arvestatud. Soovitusi ignoreerides langeb allesjäänud karvadele liigne koormus, mis võibki alopeetsiat põhjustada.

Isegi sage hooldamine ja kõigi ettevaatusabinõude rakendamine ei taga 100%-list ohutust. Ka kõige jõukamad ja iluteadlikumad staarid on juuksepikenduste kandmise järel täielikku ahastusse langenud. Näiteks supermodell Naomi Campbell on avalikult rääkinud, kuidas ta juuksepikenduste kandmise tõttu suurema osa oma loomulikest juustest kaotas. Naise enda sõnul pöörab ta sellest hetkest alates oma naturaalsete juuste hooldamisele suurt tähelepanu.

Veel üks riukalik oht – sõltuvus

Kuidas hinnata, kas juuste pikendamine on naturaalsetele juustele mõjunud laastavalt või mitte? See on väga keeruline. Juuksurid teavad, et pärast pikenduste eemaldamist tundub kliendile alati oma juus ootamatult hõre. Ollakse ju uue juuksepaksusega niivõrd harjunud. Kahjude adekvaatne hindamine on aga oluline, sest sellest sõltub, kui pikka puhkust oma juuksed vajavad. Et korra juba juukseid pikendanu soovib sellega jätkata ka edaspidi, on pigem reegel kui erand.

Seega võib vabalt väita, et üheks juuksepikendustega kaasnevaks ohuks on ka sõltuvus. Kui järsk üleminek lühikestelt juustelt pikkadele on meeldiv ja kohanemine pole probleem, siis vastupidine muutus võib psühholoogiliselt palju raskem olla. Kuid naturaalsete juuste tervise seisukohalt on vajalik neile pikenduste kandmisest piisavalt puhkust anda.

 

Pausid täida hooldustega

Pikendustest taastuvaid juukseid tasub turgutada erinevate hooldustega. Salongist ja apteegist leiad šampoone ja palsameid, mis juukseid virgutavad. Külmkapist või sahvrist saad haarata looduslikke juuksehellitajaid, nagu näiteks muna või mesi, millest koduseid juuksemaske teha.

Kui otsustad aga Naomi Campbelli eeskujul loomulikule ilule kindlaks jääda, saad juustele rammu anda, kui võtad kasutusele juuksekasvu kiirendavad tooted.