Kuidas enda juuksed ilusaks süüa?

3 minutit lugemist
Juuksed ja toitumine – ega sa midagi valesti tee? Juuksed on elutud? Juuksekasvu kiirendamine tundub võimatu? Viga võib olla sinu enda valikutes.

Keda pead süüdlaseks, kui su juuksed on kuivad, tuhmid ja katkevad kergesti? Tõenäoliselt nead maapõhja kahjustavat juuksevärvi, armutut fööni, kehva šampooni ja halbu geene. Tegelikult võib viga olla selles, mida sa sööd. Ja selles, mida sa ei söö! Ehk et vajalikud toitained ja vitamiinid juustele.

Loogika on lihtne. Nii palju kui meie ise ka oma ilusaid juukseid ei hindaks, ei pea meie kehad juuksepahmakat just elutähtsaks organiks. Kui keha asub toitaineid laiali jagama, jäävad juuksed kuhugi järjekorra lõppu. Sõltuvalt sellest, kui rikkalikult oleme toitunud, jääb üht-teist ka juuste rakkudele, halvemal juhul tuleb neil leppida tühja „taldrikuga“. Mida pikaajalisem nälg, seda elutumaks juuksed muutuvad.

Juuksed vajavad kompleksset kokteili süsivesikutest, proteiinidest, rasvadest, mineraalidest ja vitamiinidest.

Eriti olulised on just need ained!
  • Juuste peamine ehitusmaterjal on keratiin. Keratiini tootmiseks vajab keha proteiine. Trennihundid juba teavad, aga kordame üle: proteiinirikkad on näiteks piimatooted, kama, kalkun, ja munad.

Taimetoitlase või vegani jaoks on heaks proteiiniallikaks kreeka pähklid, mandlid ja erinevad oad. Keratiini tootmiseks vajab keha C-vitamiini, seega ära unusta tarbimast ka tsitrusevilju, marju ja erinevaid lehtkapsaid või spinatit.

  • Väga oluline on juustele ka raud. Just rauapuudus võib sageli olla juuste välja langemise põhjuseks. Juuksefolliikul ja juur saavad elujõudu hapnikurikkast verest. Kui rauatase on liiga madal, võib tekkida aneemia. Folliikuli varustamine ja kasvutsükkel saavad sellest häiritud ning juuksekarv võib välja langeda.

Rauataseme hoiad normis, kui sööd punast liha, kana ja kala. Taimetoitlased ja veganid peaksid kindlasti tarbima läätsesid, brokolit, spinatit ja kõiki teisi rohelisi salateid ning lehtkapsast. Tasub meeles pidada, et ka raua omastamiseks on kehal vaja C-vitamiini.

  • Katkevate ning välja langevate juuste taga võib olla ka vähene biotiini tase organismis. Biotiin on vesilahustuv B-vitamiin. Kui kahtlustad, et sinu juuste halva olukorra põhjuseks võib olla toidust saadud ebapiisav biotiini, peaksid sööma maksa, munakollaseid, erinevaid pähkleid, sojaubasid, banaane, lillkapsast ja seeni. Biotiini ning kõike muud vajalikku sisaldavad ka vitamiinid juuste väljalangemise vastu.

 

 

Seda ära oma juustele kindlasti tee

Kes välimusele rõhku paneb, sellele pole ilmselt võõras ka dieedi pidamine. Kuid paljude dieetide tööpõhimõtteks on osade toiduainegruppide normist vähesem tarbimine (nt Atkinsi dieet) või suisa näljutamine. Kehakaalu osas võib dieet ju tulemusi anda – ehkki seegi on sageli vaid lühiajaline – juustele mõjub taoline eksperimenteerimine aga laastavalt.

Mida veel vältima peaks?

  • Halba mõju avaldab juustele ka liigne alkoholi tarbimine. Tänu alkoholile langeb vere tsingisisaldus. Juustele on tsink aga toitainena oluline.
  • Kõlab klišeena, aga rasvane kiirtoit on tõesti kahjulik ka juustele. Rasvase toidu söömise tulemusel suureneb rasueritus ka peanahas, ummistades poore. Ummistunud poorid võivad põhjustada juuksekadu.
  • Suhkur on kurjajuur ka juuste seisukohalt, takistades juustele üliolulise ehitusmaterjali, proteiini imendumist.
  • Dieetlimonaadides pole küll suhkrut, kuid need sisaldavad hulgaliselt magusaineid – paraku on juustekao ja magusainete vahel avastatud seoseid.
Toitud õigesti, aga oled ikkagi juustega hädas?

Sinu keha saab olla hea tervise juures ainult siis, kui lisaks tasakaalus menüüle tarbid ka piisavalt vett. Ära unusta seda teha ka talveperioodil – siseruumide köetud õhk muudab naha ja juuksed tavalisest kuivemaks.

Kui sinu toitumine on tasakaalus ja pöörad tähelepanu kõigile toitainegruppidele, ei tohiks nende vaegus sind ohustada. Sel juhul peitub probleem kuskil mujal. Igaks juhuks on mõistlik pöörduda perearsti poole, kes teeb vajadusel juba põhjalikumad analüüsid.