Käsipagasi mõõdud ja muu oluline info lendajatele

3 minutit lugemist
Kes on vähemalt korra lennukiga reisinud, teavad kui närvesööv võib olla kõik, mis seotud pagasiga. Ranged käsipagasi mõõdud, registreeritud pagasi hilinemine, kaotsiminek ja asjade purunemine. Eriti hull, kui purunenud asja tõttu on rikutud ka ülejäänud registreeritud või käsipagas! Kõik mainitu kehtib just äraantava pagasi kohta. Seda pagasit käitlevad eri lennujaamade pagasitöötajad ning mitte kõik ei kohtle su reisikotte just õrnalt.

Seetõttu on üks parimaid lendamisega seotud soovitusi panna vajalikud aga ka õrnad asjad käsipagasisse, mis on alati sinuga. Aga seegi pole täiesti murevaba lahendus! Käsipagasi mõõdud lennukis on rangelt etteantud. Loevad käsipagasi kohvri mõõdud aga lisaks sellele tihtipeale ka kaal, ja see kõik sõltub kasutatavast lennufirmast. Veelgi enam – ette on antud kindlad reeglid, mida võib käsipagasisse panna ja mida mitte. Üks rohkelt vaidluseid tekitanud reegel käib just vedelikke kohta.

Mida need käsipagasi mõõdud loevad?

Enne kui jätkame sellega, mida võib käsipagasisse pakkida, siis miks üldse käsipagasi mõõdud loevad ning miks on olemas käsipagasi reeglid? Vastus on võrdlemisi loogiline – turvalise reisi tagamiseks peab kõik salongis olevad asjad turvaliselt ära paigutama. Käsipagas käib kas eesoleva istme alla või reisijate kohal asuvasse suletavasse pagasiriiulisse ning peab olema kindel, et käsipagas sinna ära mahub.

Üldjoontes on lubatud käsipagasi mõõdud  55 cm × 40 cm × 23 cm sh rattad ning käepide. See võib lennufirmati erineda ehk vaata üle just selle lennufirma käsipagasi mõõtmed ja reeglid, millega plaanid lennata. Mõõtude eiramine võib tähendada, et pagas ei mahu pagasiriiulile. Halvimal juhul loetakse see registreeritud pagasiks ja pead üksjagu rahakotti kergendama.

Olenevalt lennufirmast, loeb ka käsipagasi kaal. Seetõttu on vaja alati kontrollida, mis on mingi lennufirma käsipagasi mõõdud 2021 reeglid ja eeskirjad. Hea on teada sedagi, et väga tihti pole lennuteenindajatel reisijate käsipagasi pagasiriiulile tõstmine lubatud. Pead olema kindel, et käsipagasi kohver on sinu jaoks piisavalt kerge.

Vedelikud käsipagasid – ABC mida vaja teada

Selle kohta, mida võib ja mida ei või käsipagasisse pakkida, kehtivad ranged reeglid. Täiesti omaette kategooria on vedelikud. Seejuures ei tähenda vedelik mitte vaid vett, vaid selle alla loetakse ka nt hambapasta, juuksegeel, aerosoolid, šampoon, parfüüm ja kreem. Õnneks ei ole nende käsipagasisse pakkimine täiesti keelatud. Vaja on vaid jälgida etteantud juhiseid.

Vedelik võib olla kuni 100-milliliitrises pakendis. Need pakendid tuleb omakorda panna kuni üheliitrisesse läbipaistvasse ning korduvsuletavasse plastkotti. Igal reisijal võib olla üks plastkott. Ravimitele ning eridieettoitudele (sh beebitoitudele) 100-milliliitri piirang ei kehti. Samamoodi ei kehti see reegel vedelikele, mis on soetatud lennujaama poodidest pärast julgestuskontrolli läbimist. Kui aga reisi jooksul läbitakse mitut lennujaama, palu ostetud tooted pakkida STEB-kotti. Küll aga pead arvestama, et teatud ravimitega reisides peab olema ette näidata retsept ning julgestuskontroll võib paluda beebitoidu ja eridieettoidu pakendi avamist, et sealt proov võtta.

Anumad, mis on mõeldud vedelike jaoks, aga on suuremad kui 100ml, võib käsipagasisse pakkida juhul, kui need on tühjad. Lihtne näide on veepudel. Enne kui lähed julgestuskontrolli, vala pudel veest tühjaks. Pärast turvakontrolli võid selle uuesti täita ning endaga pardale kaasa võtta.

Aga mida teha ilutoodetega?

Käsipagasisse on hea mõte pakkida piisavalt asju, et tuleksid paar päeva toime juhul, kui registreeritud pagas hilineb. See tähendab ka peamisi kosmeetikavahendeid nagu hambapasta, šampoon, palsam ning vajalikud kreemid. Paljudel brändidel on tavasuuruses toodete kõrval olemas väiksemad, just lennukiga reisimiseks mõeldud pakendid. Ja kui neid ei ole, on müügil lekkekindlad konteinerid, mille saad täita enne reisileminekut.

Teatud kosmeetikatoodetega pole vaja pakkimise pärast muretseda. Tahked meigitooted ning ka näiteks juuksekasvu närimisvitamiinid võib julgelt kaasa pakkida ning neid ei pea julgestuskontrollis kotist välja võtma.

Käsipagas mahutab ka muu vajaliku

Vedelike pakkimise kõrval ära unusta teisi vajalikke asju, mis tasub just käsipagasisse mahutada. Kindlasti tahad, et sul oleks vähemalt üks komplekt aluspesu, sokipaar ning t-särk või pluus. Jällegi – juhuks kui registreeritud pagas hilineb või läheb kaotsi, on sul peamised vahetusriided kohe käepärast. Samamoodi on hea mõte pakkida kaasa hari ja niisked salvrätikud. Eriti hea, kui viimased sobivad ka meigi eemaldamiseks.

Käsipagasis peaks olema koht ka kaasavõetavale elektroonikale. See tähendab tähendab telefoni, arvutit, tahvelarvutit, fotokaamerat jms. Lisaks elektroonikale endale kanna hoolt ka selle eest, et oleksid kaasas vajalikud laadimiskaablid. Hea mõte on soetada korralik akupank, mis on reisi ajal suureks abiks. Ja muide, vedelikele mõeldud plastikkott on abiks ka sellega, et kui vedelikud peaksid lekkima, ei riku need käsipagasi ülejäänud sisu.

Julgestuskontrolli läbimise kiiremaks muutmiseks on paar head nippi. Paki vedelikke sisaldav läbipaistev kott ligipääsetavasse kohta. See tähendab, et julgestuskontrollis saad selle kiirelt kätte ning ei raiska aega. Sama kehtib suuremate elektroonikavidinate – sülearvuti, tahvelarvuti, fotokaamera – kohta, mis on ka vaja kotist välja võtta. Kui need on kergesti ligipääsetavas kohas, oled juba teinud suure sammu, et reisimine sujuvamaks ja kiiremaks muuta.

Ära unusta, et käsipagasiga reisimine aitab mitmel moel aega säästa. Lennujaama ei pea minema sedavõrd vara ning lennu lõppedes võid oma teekonda jätkata, mitte ei pea pagasilindi juures pagasi saabumist ootama. Kõik head boonused, kui su käsipagasi suurus mahub etteantud mõõtudesse ning pakid kaasa vaid käsipagasis lubatud esemed.